среда, 5 июля 2017 г.

Пройшло засідання круглого столу на тему: Взаємодія поліції та громадськості як обов’язкова умова забезпечення належного стану публічного порядку в сучасних умовах

   
П’ятого липня в будівлі козятинської міської Ради пройшло засідання круглого столу ініційований  громадською Радою при виконкомі на тему:  Взаємодія поліції та громадськості  як обов’язкова  умова  забезпечення  належного стану публічного порядку в сучасних умовах (Постанова Кабінету   Міністрів  України   "Про Національну  поліцію" №877 від 28.10.2015 (ч.2 ст 9, ч.6 ст 9, ч. 1 ст 11, ч.2 ст 89)

      На запрошення Громадської Ради були присутні головний спеціаліст управління  освіти та спорту  Маківчук Леся Андріївна, Провідний спеціаліст з питань торгівлі та сфери послуг, управління економіки, регіонального розвитку та інвестицій Козятинської міської ради Вітвіцький В'ячеслав Миколайович, керуючий справами виконкому козятинської міської Ради – начальник організаційного відділу Заїчко Сергій Олександрович, члени громадської Ради при виконкомі та представники ЗМІ.
   На жаль на письмове запрошення громадської Ради, представники правоохоронних органів не прийшли на засідання круглого столу по незрозумілим причинам. Говорячи про взаємодію поліції з населен­ням, необхідно усвідомлювати, що така, ос­нована на законі, співпраця, яка має спільну мету - підтримання належного стану публіч­ного порядку, перш за все на вулицях та в ін­ших громадських місцях, зниження рівня ву­личної злочинності, залучення до спільних заходів все більшої кількості населення, збі­льшення кількості громадських формувань з охорони публічного порядку, підвищення ефективності їх роботи - все це є нагальна потреба сьогодення. 
      Якщо звернутись до Закону України «Про Національну поліцію» [4], то ч.2 ст.9 Закону вимагає від поліції «Забезпечення постійного інформування органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також гро­мадськості про свою діяльність у сфері охо­рони та захисту прав і свобод людини, проти­дії злочинності, забезпечення публічної безпеки і порядку» [4], а ч. 6  цієї ж статті пе­редбачає, що «проекти нормативно-правових актів, що стосуються прав та свобод людини, обов'язково проходять громадське обгово­рення в порядку, визначеному Міністром внутрішніх справ України» [4].
 
В свою чергу, у ч. 1 ст. 11 Закону України «Про Національну поліцію» закріплене положення, що «діяль­ність поліції здійснюється в тісній співпраці та взаємодії з населенням, територіальними громадами та громадськими об'єднаннями на засадах партнерства і спрямована на задово­лення їхніх потреб» [4]; також у ч.2 ст.89 цьо­го ж Закону законодавець говорить про спів­працю та взаємодію поліції з громадськістю в якості необхідної умови ефективної роботи поліції: «співпраця між поліцією та громадсь­кістю спрямована на виявлення та усунення проблем, пов'язаних із здійсненням поліцей­ської діяльності і сприяння застосуванню су­часних методів для підвищення результатив­ності та ефективності такої діяльності» [4].

Громадська Рада міста Козятина ще з 15.08.2016 року (відповідно до Постанови Кабінету   Міністрів  України   "Про Національну  поліцію" №877 та Постанови Кабінету Міністрів України «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» від 03.11.2010р. №996)  пропонувала козятинським правоохоронним органам провести засідання круглого столу з питання взаємодія поліції та громадськості  як обов'язкова  умова  забезпечення  належного стану публічного порядку в сучасних умовах, але на жаль можна зробити висновок, що наші правоохоронні органи не йдуть на діалог з громадськими об’єднаннями, все лиш залишається на папірці.


                                                                    




     На засіданні круглого столу виступив провідний спеціаліст з питань торгівлі та сфери послуг, управління економіки, регіонального розвитку та інвестицій Козятинської міської ради Вітвіцький В'ячеслав Миколайович який зачитав всім присутнім лист – скаргу (з підписами мешканців будинків №1, №6, №3) від мешканців вулиці П.Орлика до голови міської Ради О.Д. Пузира з проханням переглянути     графік роботи закладу «Спорт-лото», що знаходиться за адресою, вулиця П.Орлика 6,   на   першому   поверсі   житлового   будинку.    Заклад   працює цілодобово, чим створює багато незручностей: сторонній шум у нічний час доби, гучні розмови, грюкання дверима, запах сигаретного диму, шумне паркування автотранспорту під вікнами будинків. Керуючись рішенням виконавчого комітету Козятинської Міської Ради Вінницької області від 25.04.2012 р. №176 «Про впорядкування режиму роботи закладам торгівлі та ресторанного господарства, розташованих на території м. Козятина», просимо Вас вжити відповідних заходів щодо відповідності режиму роботи вищезгаданого закладу. 

Після обговорення даної скарги представники громадськості розповіли, що така проблема поширена на території Козятина, порушення тиші в нічний час та знаходження громадян в нетверезому стані на вулицях міста особливо біля нічних барів де голосно звучить музика, розпиваються алкогольні напої, трапляються часті   бійки між п'яною молоддю, що переростає в серйозну небезпеку для життя громадян. Можна сказати що проблеми порушення громадського порядку в місті  швидко переростаючи в серйозні злочини, набувають серйозних обертів, що потребує швидкого реагування правоохоронних органів, влади та підтримці громадськості. 
    Від громадських представників були надані пропозиції, щоб  на наступне  засідання громадської Ради запросити  голову спілки підприємців, представників громадської Ради, підприємців нічних барів, представників влади та поліції для обговорення та негайного вирішення даної проблеми. 
   
Одноголосно було прийняте рішення провести засідання громадської Ради в кінці серпня та запросити особисто начальника козятинського відділення  поліції Олега Петровича Швеця для інформування громадськості про  діяльність козятинських правоохоронних органів у сфері охо­рони та захисту прав і свобод людини, проти­дії злочинності, забезпечення публічної безпеки і порядку» , в іншому випадку громадською радою буде подане звернення  вищі інстанції Вінницької області, а також в міністерство внутрішніх справ України  надати пояснення  міській Громадській Раді про виконання козятинськими правоохоронними органами Постанови Кабінету Міністрів  України "Про Національну  поліцію" №877 від 28.10.2015 (ч.2 ст 9, ч.6 ст 9, ч. 1 ст 11, ч.2 ст 89). та Постанову Кабінету Міністрів України «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» від 03.11.2010р. №996.

    
Головний спеціаліст управління  освіти та спорту  Маківчук Леся Андріївна розповіла про діяльність пропаганди здорового способу життя в навчальних закладах міста, про різноманітні гуртки для учнів , спортивні секції, та співпрацю з громадськими організаціями які пропагують  здоровий спосіб життя  без сигарет та вживання алкогольних напоїв. Леся Андріївна від управління освіти внесла пропозицію співпраці з громадськими активістами які бажають прийняти участь в просвітницькій діяльності здорових та культурних цінностей в учбових закладах. Представник освіти нагадала, що голова громадської Ради в серпні 2016 року був особисто запрошений відділом освіти та спорту на засідання директорів шкіл для діалогу  та пропозицій, що до питання здорового способу життя та протидії вживання алкоголю та тютюно паління серед учнів.  


    
Також було обговорено питання про створення в 2016 році при козятинській міській Раді спільно з представниками громадської Ради  робочої  групи  з вивчення обмеження реалізації алкогольних, слабоалкогольних напоїв , з метою досягнення балансу інтересів  підприємництва та населення у сфері профілактики й протидії  проявам пияцтва,  алкоголізму на території міста,  усунення порушень громадського правопорядку у нічний час. Одним з важливих питань робочої групи було на рівні виконкому було заборонити продаж алкоголю магазинам в нічний час, але з досвіду Київської влади козятинська міська рада відповідно до законодавства України не змогла забороняти підприємцям продаж алкоголю в нічний час.  




  Міським  головою Пузирем О.Д  спільно з головою громадської Ради Павловим Ф.П. було написано письмове звернення до прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б та  міністру внутрішніх справ Авакову А.Б. про можливість збільшення штату козятинських  правоохоронних органів, що говорить про спільну співпрацю козятинської міської Ради та Громадської Ради.  

    















В кінці засідання одноголосно було вирішено членами громадської Ради в кінці серпня, продовжити тему громадського порядку та протидії злочинності в місті, але вже маючи надію на діалог та спільну співпрацю з козятинськими правоохоронними органами.     
       
  Прес-служба  громадської Ради при козятинському виконкомі.

Голова громадської Ради при виконкомі Павлов Ф.П.   тел. 0635603891 


Комментариев нет:

Отправить комментарий