четверг, 5 октября 2017 г.

Козятинська Громадська рада про ситуацію несанкціонованої торгівлі на вулицях міста Козятина.

Ситуація несанкціонованої торгівлі на вулицях нашого міста особливо по вулиці  В.Земляка знаходилася під моніторингом Громадської ради близько 4 років. Практично на кожному засіданні представників громадських інститутів  обговорювалося питання про несанкціоновану  торгівлю на вул. В.Земляка, члени Громадської ради заявляли про незадоволення мешканців міста по опитуванню в 2016 році яких було більшість , в 2017 році активісти громадських об’єднань  дали оцінку про громадське опитування, що практично вже 95% не хочуть бачити цього «безладу» на вулицях міста особливо на вул. В.Земляка, де ситуація вийшла з під контролю, вулиця практично не вміщала бажаючих продати свій товар, були навіть зафіксовані сварки між торговцями і за тісноти де нема вже де стати, продаж сиру, молока, яблук, чи риби чи інше які лежали на землі і не піддавалися вже ніяким санітарним нормам. 
    Були питання навіть про екстрені  випадки коли  транспорт поліції, пожежної охорони чи скорої допомоги  треба екстрено проїхати даною вулицею, який в момент торгівлі був би заблокований торгуючими, і зрозуміло чим все це могло закінчитися…
      На засіданнях Громадської ради були також пропозиції, щоб хоч би тимчасово впорядкувати  торгівлю, щоб люди не продавали товар особливо продуктовий з землі, а тимчасово продавали з столиків, убирали за собою сміття після торгівлі , але на жаль після торгівлі залишалося повно сміття , по відгукам мешканців міста і особливо мешканців цієї вулиці, що вулиця перетворилася на смітник.

   Голова спілки підприємців Іващенко В.Б. член громадської Ради ініціював  звернення Громадської ради до міської влади про недопущення несанкціонованої   торгівлі на вул. В.Земляка, щоб міська рада надала альтернативу наприклад великого базару чи інше, на жаль з 2013 року по 2016 рік представники міської Ради на засіданні Громадської ради тільки приймали участь в обговоренні даної проблеми , але чомусь не було ні яких реальних дій в вирішенні цього питання.
      Громадська Рада при виконкомі ( 20 предстваників громадських організацій) в 2016 році звернулися до народного депутата Юрчишина П.В. посприяти вирішенню даного питання, та прийняти участь  в засіданні громадської Ради для спільного обговорення  питання про стан вирішення проблеми стихійної торгівлі в Козятині. 
    Відповідь козятинської міської Ради на депутатський запит, було зачитано  на
засіданні громадської  Ради вприсутності представників громадських об'єднань, народного депутата ЮрчишинаП.В. та  мера м.Козятина Пузиря О.Д. Надаємо відповідь міського голови на депутатський запит про проблему  несанкціонованої  торгівлі на вул. В.Земляка та інших



  
   В 2017 році в жовтні представниками громадських організацій За здоровий спосіб життя та організації Творці історії провели моніторинг по опитуванні мешканців міста, в результаті опитування 95% мешканців Козятина проти несанкціонованої  торгівлі на вулицях міста особливо на вулиці В.Земляка, на питання чому проти? була практично одна і та сама відповідь «Вже набрид той безлад» , на питання якщо торгівлю перенесуть на великий базар чи будуть ходити за продуктами? відповідь:  «Так і повинно бути .... торгівля повинна бути на базарах», близько 5% мешканців  відповідь «нам все рівно де купувати чи на базарі чи на вулицях».

      «Я був здивований, що практично всі мешканці міста, кого ми опитували, були  радикально настроєні проти несанкціонованої  торгівлі на вулиці В.Земляка, жаліємо що весь процес моніторинга не було знято на відео , але якщо потрібні наші активісти можуть зафіксувати на відео, думку громадян.   
Зараз важливо прийняти до уваги всім торгуючим та  підприємцям бажання мешканців міста Козятина про умови порядності торгівлі і рахуватися з цим, можливо в минулому людям було байдуже чи на землі купувати чи з прилавку, але зараз більшість громадян стали цивілізованими…"  – запевнив голова громадської Ради Павлов Ф.П.  

  Влада міста, аби вирішити ситуацію, вибрала шлях пропонування їм альтернативного варіанту. Для реалізації  товару в місті щоденно працюють два ринки: «Колгоспний» (пров. В.Наумова, 20) та «Хлібодар» (вул. Грушевського, 23). Городяни зможуть здійснювати торгівлю дрібним штучним товаром, продуктами на території ринку «Колгоспний» безкоштовно, для  підприємців буде встановлена помірна плата.


- На цей раз боротьба із стихійною торгівлею буде серйозною і дієвою, - запевнив міський голова Олександр Пузир під час робочої наради з керівниками міських служб та установ.
З 1 жовтня 2017 року будуть проводитись щоденні рейди за участю представників поліції, міської ради, Держпродспоживслужби. Особи, які будуть здійснювати торгівлю у невстановлених для цього місцях, з рук будуть притягнуті до адміністративної відповідальності.
У відповідності до ст. 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено штраф від 1 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 грн. до 119 грн.) із конфіскацією предметів торгівлі чи без такої. А за торгівлю з рук у невстановлених місцях промисловими товарами — штраф від 6 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 102 грн до 255 грн) із конфіскацією предметів торгівлі. З 2006 року діє рішення сесії про заборону стихійної торгівлі і згідно законодавства прийняття рішення на сесії не може скасовувати попереднє. Крім того, найближчим часом передбачено ремонт дорожнього полотна вул. В.Земляка.
 Проте все-таки знайшлася певна частина торгуючих, котрі висловлюють бажання реалізувати свою продукцію просто на землі, порушуючи усі можливі санітарні норми. І не просто виявили бажання, але й навіть почали збирати підписи козятинчан. Протягом трьох днів їм вдалося знайти 740 однодумців.





Проте містян, котрі не хочуть купувати продукти харчування, які знаходяться поза санітарним і ветеринарним контролем, втричі більше. Лише за один день на підтримку ініціативи міської влади - заборонити стихійну торгівлю висловилося 2 300 осіб.
По моніторингу громадських активістів з 1 – 5 жовтня стихійна торгівля на вул. В.Земляка повністю призупинена, більшість торговців та покупців перейшли на великий ринок, люди поступово звикають до нового місця,  ніяких масових мітингів чи акцій протесту проти заборони на торгівлю по вулиці В.Земляка  не зафіксовано.    

Прес служба Громадської ради при козятинському виконкомі.

Комментариев нет:

Отправить комментарий